Linsekalibrering

Jeg har ikke tallet på hvor mange ganger jeg har kommet hjem etter en fototur hvor mange av bildene ble ut av fokus, spesielt øyet som jeg fokuserte på. Selv om motivet stod helt stille, og sikta midt i øyet. Jeg bruker en sigma 150-500, som jeg er veldig fornøyd med, men vet at det er noen kjøreregler for å ta skarpe bilder. Desverre er fastoptikk noe over min prisklasse, men synes alikevel at jeg har fått mye for penga i sigma linsa. Uten tidligere  å vite at det var viktig å kalibrere linsa mot kamerahuset, har jeg gitt skylden på linsa når jeg kom hjem med uskarpe bilder. I mange tilfeller er det ikke avik på fokuset, men i noen er det det. Ettersom jeg jobber i fotobutikk, tok jeg for noen dager siden med hjem en såkalt lenscal for å teste dette ut på min linse. Den ser ut slik som på bilde nedenfor.

Det viste seg å være ganske stort avvik på hvor jeg sikta, og hvor det faktiske fokuspunkte lå. Dette stilte jeg inn i det som Nikon kaller AF-justering, helt til fokuspunkte lå riktig. Etter jeg hadde kalibrert, gikk jeg ut for å teste dette ut i felt og kom jeg tilbake med bare skarpe bilder. Visst noen var uskarke var det pga for liten lukkertid.  Det anbefales å teste dette ut selv. Selv om du har linse til 50 000,- +++.

Denne flotte gråsisiken ble prøvekanin for kalibrert linse. Fokuset satt der det skulle 🙂          (klikk på bilde for større versjon)

Reklamer

En kommentar om “Linsekalibrering

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s